Διδάσκουν

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Μήτσαλος Aθανάσιος

Σπούδασε κλασική κιθάρα στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης στην τάξη του διεθνώς καταξιωμένου σολίστ και καθηγητή Κώστα Κοτσιώλη, από όπου και αποφοίτησε ως υπότροφος και Αριστούχος με Α’ Βραβείο και Αριστείο εξαιρετικής επίδοσης.
Επίσης, σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά στην τάξη του Νίκου Σολομωνίδη παίρνοντας τα πτυχία Αρμονίας, Αντίστιξης και Φυγής με Άριστα. Παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ανώτατη Μουσική Σχολή της Κολωνίας/Άαχεν με καθηγητή τον Thomas Muller Pering (από όπου και αποφοίτησε με τη μέγιστη διάκριση) και τέλος
στο περίφημο Juilliard School της Νέας Υόρκης.
Εκεί εξειδικεύθηκε στην Μπαρόκ μουσική κοντά στην κιθαρίστα Sharon Isbin και τον τσεμπαλίστα Lionel Party. Στη Νέα Υόρκη σπούδασε με πλήρη υποτροφία, προνόμιο που η σχολή Juilliard παρέχει σε εξαιρετικά ταλαντούχους σπουδαστές της.

Υποτροφίες:
Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών,
του Ιδρύματος Robert Nelson (HΠΑ) και
κάτοχος της υποτροφίας και Βραβείου “Δημήτρης Σγούρος”.

Από το 2004 διδάσκει κιθάρα στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Από την τάξη του έχει αποφοιτήσει πλειάδα διακεκριμένων φοιτητών, οι οποίοι σταδιοδρομούν επιτυχώς στον καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό χώρο.

Εκτός από τακτική διδασκαλία σε master classes, συχνά είναι μέλος επιτροπής σε διαγωνισμούς ή σολίστ σε σημαντικά φεστιβάλ μουσικής όπως Aspen Music Festival (Κολοράντο-ΗΠΑ), Carrefour Mondial de la Guitar (Μαρτινίκα), Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Βόλου-Νάξου (Ελλάδα), Silesian Guitar Autumn Festival (Tychy-Poland), Festival de Cordoba (Ισπανία), Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Λάρνακας (Κύπρος), Zory International Guitar Festival (Πολωνία), Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, ArtFest of AUBG (Βουλγαρία) , «Δημήτρια»-Θεσσαλονίκη (Ελλάδα), Sinaia International Guitar Festival (Romania), Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου της Σαντορίνης (Ελλάδα), Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής της Ρόδου (Ελλάδα), Goche Delchev International Music Festival (Βουλγαρία) , «Δούμπεια» Διεθνή Μουσικά Σεμινάρια (Ελλάδα), Διεθνείς Μουσικές Ημέρες της HELEXPO (Ελλάδα), Φεστβάλ ''Δημητρίων" Θεσσαλονίκης (Ελλάδα), Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Βέροιας (Ελλάδα) κ.ά.

Είναι γνωστός για την εξαιρετική ερμηνευτική του προσέγγιση στο προσωπικό ύφος των συνθετών κάθε εποχής. Το ρεπερτόριο του εκτείνεται από την Αναγέννηση μέχρι και τις πιο πρόσφατες συνθέσεις των σύγχρονων δημιουργών.

Πολύ τακτικά παρουσιάζει πρωτότυπα έργα ή δικές του μεταγραφές σε έργα σημαντικών συνθετών, είτε ως σολίστ ή συμπράττοντας με διακεκριμένους μουσικούς σε ποικίλα σύνολα μουσικής δωματίου.

Έχει εμφανισθεί σε από κοινού συναυλίες με σημαντικές προσωπικότητες της διεθνούς μουσικής σκηνής όπως Costas Cotsiolis, Leo Brouwer, David Russell, Vicente Amigo, Antonio Santiago Negro, και άλλους.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ρεπερτόριο του σε κονσέρτα κιθάρας με ορχήστρα περιλαμβάνει περισσότερα από 25 έργα. Το υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικό του προφίλ συμπληρώνουν οι εμφανίσεις σε σημαντικά κέντρα μουσικής ανά τον κόσμο και σε αίθουσες όπως:

Alice Tully Hall –Lincoln Center of NY,
Merkin Hall – NY,
Hancock Auditorium – Los Angeles, Amadeo Roldan Auditorium - Havana,
Pall Hall - Lincoln Center of NY,
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών,
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, κ.ά.

Σε ηλικία 14 ετών ηχογράφησε πλήρες ατομικό του ρεσιτάλ για την ΕΡΤ, όπως και συνέπραξε ως σολίστ με συμφωνική ορχήστρα.
Το διεθνές ντεμπούτο του έγινε στην Πολωνία δύο χρόνια αργότερα, όπου σε ηλικία 16 ετών ερμήνευσε με μεγάλη επιτυχία το Κονσέρτο Αρανχουέθ του Ροντρίγκο υπό τον Jan Wincenty Hawel και την Silesian Chamber Orchestra, λαμβάνοντας διθυραμβικές κριτικές από τους ειδικούς θεωρούμενος ως ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή μουσικά ταλέντα.
Υπήρξε ο νεότερος νικητής στην ιστορία των διαγωνισμών Carrefour Mondial de la Guitar στην Μαρτινίκα (σε ηλικία 18 ετών),
Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας Βόλου (μόλις 15 ετών) και
ομοίως ο νεότερος βραβευθείς στην ιστορία του διαγωνισμού Silesian Guitar Autumn (Πολωνία), αφού απέσπασε το 2ο βραβείο και ειδική διάκριση ως ο νεότερος φιναλίστ σε ηλικία 16 ετών.

Διεθνείς διακρίσεις σε διαγωνισμούς:
Carrefour Mondial de la Guitar (Μαρτινίκα), Stotsenberg (Parkening) International Guitar Competition (ΗΠΑ), Silesian Guitar Autumn (Πολωνία), Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Βόλου, Sinaia Ιnternational Guitar Competition (Ρουμανία), κ.ά. Έχει στο ενεργητικό του αρκετές πρώτες παρουσιάσεις έργων σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο: έργα των L.Brouwer, S.Assad, C.Domeniconi, J.Clerch, L.Nieto, M.Vissotsky, κ.ά.

Η διάκριση του μάλιστα στο διαγωνισμό του Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας στη Μαρτινίκα (1990) του χάρισε το προνόμιο να ερμηνεύσει σε Α΄ εκτέλεση το έργο ‘Le yeux de Num’ του γάλλου συνθέτη Luc Nieto σε τρεις διαφορετικές χώρες τα προσεχή έτη:
λλάδα-Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Βόλου (1991),
Κούβα-International Guitar Festival of Havana (1992) και
Μαρτινίκα-Carrefour Mondial de la Guitar (1992).

Έχει ηχογραφήσει έργα των συνθετών :
S.Assad, J.S.Bach, N.D'Angelo, C.Domeniconi, E.Gismonti, S.Iannarelli, L.Legnani, M.C.Tedesco και G.Regondi, για τις εταιρείες GHA (Βέλγιο) και ClearNote (ΗΠΑ). Η ηχογράφηση του έργου Fantasia Carioca από το CD "Thanos Mitsalas plays music by Sergio Assad" (ClearNote -74412), έχει συμπεριληφθεί στο βιβλίο με τα πιο προτεινόμενα προς ακρόαση έργα κιθάρας όλων των εποχών του Enrique Robichaud "Guitar's top 100".

Επίσης, έχει ηχογραφήσει επανειλημμένα σε Ελληνικά και διεθνή ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά δίκτυα, όπως και συνεργάσθηκε με Ελληνικές και Ευρωπαϊκές ορχήστρες και οργανικά σύνολα: Silesian Chamber Orchestra, Συμφωνική Ορχήστρα Μουσικής Ακαδημίας ‘Franz Liszt’ Βουδαπέστης, Φιλαρμονική Ορχήστρα του Zabrze, Κουαρτέτο Εγχόρδων της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Σόφιας, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Δημοτική Ορχήστρα θεσσαλονίκης, κ.ά.

Υπό τη διεύθυνση σημαντικών αρχιμουσικών όπως Leo Brouwer, Θεόδωρος Αντωνίου, Josif Conta, Emir Saul, Άλκης Μπαλτάς, Jan Wincenty Hawel, Κάρολος Τρικολίδης, Christof Esher, Δημήτρης Αγραφιώτης, Slawomir Chrzanowskiego, κ.ά.

Κριτικές:

  • Συχνά χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως ένας από τους μεγαλύτερους βιρτουόζους της γενιάς του. Οι ερμηνείες του καταφέρνουν να καθηλώνουν το ακροατήριο χάρη στο κορυφαίο μουσικό του αισθητήριο, την προσοχή στην παραμικρή λεπτομέρεια και την απαράμιλλη δεξιοτεχνία που δημιουργούν την αίσθηση ελευθερίας και πειθαρχίας ταυτόχρονα.
  • Το περιοδικό American Record Guide (Kenneth Keaton-Μάιος 2012) έγραψε: "Το παίξιμο του Μήτσαλα είναι εξαιρετικό....Η τεχνική του και η αίσθηση εφευρετικότητας και εκφραστικότητας είναι εντυπωσιακή!"
  • Η Sharon Isbin (υπεύθυνη στο τμήμα κιθάρας του φημισμένου πανεπιστημίου Juilliard της Νέας Υόρκης) είπε: "Ο Θάνος είναι ένας λαμπερός βιρτουόζος με εξαιρετική μουσική κατάρτιση - ένα πραγματικά σπάνιο ταλέντο! Το παίξιμο του τοποθετείται στην κορυφή της επαγγελματικής πυραμίδας..."
  • Ο μουσικοκριτικός Glyn Pursglove από το περιοδικό MusicWeb International (Ιούνιος 2010) έγραψε για την κυκλοφορία του CD με τα έργα για σόλο κιθάρα του συνθέτη Sergio Assad: "Πάντοτε αισθάνεται κανείς την ζωτικότητα της προσωπικής αφοσίωσης και την πειθαρχημένη ελευθερία στις ερμηνείες του. Ο Θάνος είναι ένας εντυπωσιακός σολίστ!".
  • O Timothy Smith γνωστός μουσικοκριτικός στο περιοδικό minor 7th (Νοέμβριος 2014) αναφέρει: "Ο Μήτσαλας παντρεύει όλα τα στοιχεία που συνιστούν την κορυφαία έκφραση της κιθάρας: πελώριες και υποβλητικές τονικές αποχρώσεις, μαεστρία παγκοσμίου κλάσης, και έναν μοναδικό προσωπικό ήχο.....Η πρόσφατη μουσική του προσφορά με τον τίτλο"Contemplation", είναι πολύ απλά μια από τις τελειότερες ηχογραφήσεις που έχω συναντήσει στη σταδιοδρομία ως μουσικοκριτικός."

Κιθάρα
facebook

 

copyright ©2015 - Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης - All Rights Reserved