Βιβλιοθήκη - Γενικές πληροφορίες

Η λειτουργία της βιβλιοθήκης του ΚΩΘ ορίζεται από τον κανονισμό λειτουργίας της. Στη βιβλιοθήκη έχει πρόσβαση κάθε ενδιαφερόμενος. Το υλικό είναι πλούσιο και περιλαμβάνει αναλυτικά τις παρακάτω συλλογές:

 • Βιβλία, Παρτιτούρες διατίθενται για δανεισμό, είναι ανοιχτής προσπέλασης και λειτουργούν και ως αναγνωστήριο. Αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της συλλογής περίπου 13500 τόμοι.
 • Υλικό ορχήστρας διατίθεται μόνο σε ορχήστρες μπάντες κλπ είναι κλειστής προσπέλασης, και αριθμεί περί τα 550 έργα.
 • Περιοδικά δεν διατίθενται για δανεισμό, ανοιχτής προσπέλασης τρέχοντες δέκα ελληνικοί και ξένοι τίτλοι καθώς και μια μεγάλη συλλογή από παλιά μουσικά περιοδικά.
 • Ειδικές συλλογές που δημιουργούνται από την κατάθεση πτυχιακών και διπλωματικών εργασιών των σχολών σύνθεσης και βυζαντινής μουσικής.
 • Τμήμα με παρτιτούρες ελλήνων συνθετών , συγκεντρωμένο υλικό με έργα ελλήνων συνθετών με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού καθώς και την προβολή και ενίσχυση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Αρχείο χειρογράφων με έργα ελλήνων συνθετών, συλλογή στην οποία υπάρχει πρόσβαση μόνο για μουσικολογική ανάλυση και έρευνα. Η συλλογή περιλαμβάνει χειρόγραφα των Α. Ριάδη, Γ. Βακαλόπουλου, Κ. Νικήτα, Λ. Μαργαρίτη, Ά. Καμηλιέρη, Α. Καζαντζή, Ευαγ. Καραηλία, Β. Θεοφάνους, Διονυσιου Βισβάρδη, Θεμιστοκλή Πολυκράτη, Χρήστου Δέλλα, Αντωνιου Λάβδα, Θεοδωρου Μιμίκου.
 • Οπτικοακουστικό υλικό, ανάγνωση και χρήση εντός της βιβλιοθήκης με ανάλογα μηχανήματα Η/Υ και αναπαραγωγής, περιλαμβάνει Εκπαιδευτικά cd rom, cd, δίσκους βινυλίου, και dvd.
 • Αρχείο προγραμμάτων εκδηλώσεων του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Πολλά από αυτά συνοδεύονται από την ηχογράφηση ή την βιντεοσκόπηση της αντίσχτοιχης εκδήλωσης.
 • Αρχείο αποδελτίωσης τύπου με αντικείμενο το Ωδείο και τις δραστηριότητές του.
 • Φωτογραφικό αρχείο το οποίο αφορά το Ωδείο, την ιστορία του και γενικότερα αποτελεί πηγή πληροφοριών για τη μουσική ζωή της Θεσσαλονίκης.
 • Προσωπικά αρχεία συνθετών - καθηγητών υλικό που αφορά πρόσωπα που είχαν σχέση με το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και αποτελούνται από υλικό που τους αφορά και που οι ίδιοι συνήθως συγκέντρωναν, όπως πτυχία, αποκόμματα εφημερίδων, φωτογραφίες, έγγραφα προσωπικά και οικογενειακά, επαίνους, προγράμματα συναυλιών και άλλα.

Όλα τα Αρχεία είναι ψηφιοποιημένα, τεκμηριωμένα, υδατογραφημένα και διατίθενται μέσω της ιστοσελίδας του ΚΩΘ, του διαδικτύου καθώς και με προσωπική πρόσβαση για έρευνα εντός της βιβλιοθήκης.

Η βιβλιοθήκη παρέχει στους χρήστες της ελεύθερη πρόσβαση στον Παγκόσμιο Ιστό (World Wid Web).

Συγκεντρώνει πληροφοριακό υλικό για μουσικούς διαγωνισμούς και σεμινάρια, υποτροφίες μουσικών σπουδών καθώς και έντυπα Μουσικών Ακαδημιών και Πανεπιστημίων του εξωτερικού, υλικό το οποίο είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.

Η βιβλιοθήκη του ΚΩΘ είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Μουσικών Βιβλιοθηκών Αρχείων και Κέντρων Τεκμηρίωσης (International Association of Music Libraries, Archives and Documentation Centres (IAML).

Κρατικό Ωδείο

kratiko odeio thessalonikis

Χορηγικά Προγράμματα
 • Εκπαιδευτικά προγράμματα Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης

  Πρόταση χορηγίας,
  Εκπαιδευτικά προγράμματα
  Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης

  Νοέμβριος 2018 – Μάιος 2019
  Περισσότερα
 • Τα μαθήματα αλλιώς

  Πρόταση χορηγίας για την υποστήριξη του εκπαιδευτικού-καλλιτεχνικού, επιμορφωτικού forum
  «Τα μαθήματα αλλιώς»

  30 Μαρτίου – Απριλίου 2019
  Περισσότερα
 • Πρόταση χορηγίας για την οργάνωση συναυλίας της ορχήστρας εφήβων του Κ.Ω.Θ με έργα γραμμένα ειδικά για την ανωτέρω ορχήστρα.

  Πρόταση χορηγίας για την οργάνωση συναυλίας της ορχήστρας εφήβων του Κ.Ω.Θ με έργα γραμμένα ειδικά για την ανωτέρω ορχήστρα

  Μάιος 2019
  Περισσότερα
 • Το Άρωμα της Μουσικής - Ανοιχτή πόρτα στους νέους

  Πρόταση χορηγίας για διοργάνωση συναυλίας για την παρουσίαση & ανάδειξη νέων σπουδαστών που διακρίνονται στους διαγωνισμούς του Κ.Ω.Θ.
  Το Άρωμα της Μουσικής - Ανοιχτή πόρτα στους νέους

  Χειμώνας 2018-2019
  Περισσότερα
 • ορχήστρα δωματίου Contra Tempo

  Πρόταση χορηγίας για την υποστήριξη της ορχήστρας δωματίου "Contra Tempo"

  Μάιος 2019
  Περισσότερα
 • παράσταση Opera Buffa

  Πρόταση χορηγίας, για την παράσταση "Opera Buffa" - Υποστήριξη νέων καλλιτεχνών

  Δεκέμβριος –Μάιος 2019
  Περισσότερα
 • Αριστοφανική κωμωδία Όρνιθες

  Πρόταση χορηγίας της Αριστοφανικής κωμωδίας «Όρνιθες» διασκευασμένη σε παραμύθι με μουσική υποστήριξη και χορό

  Μάρτιος και Μάιος 2019
  Περισσότερα
 • δημιουργία βιβλίου και εκπαιδευτικού cd/dvd

  Πρόταση χορηγίας για τη δημιουργία βιβλίου και εκπαιδευτικού cd/dvd με πρωτότυπα μουσικά έργα γραμμένα για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας

  Εντός του 2019
  Περισσότερα
 • κατασκευή επιτραπέζιου εκπαιδευτικού παιχνιδιού

  Πρόταση χορηγίας για την κατασκευή επιτραπέζιου εκπαιδευτικού παιχνιδιού με τίτλο «Η μουσική και ο κόσμος της»

  Εντός του 2019
  Περισσότερα
 • έκδοση ιστορικού λευκώματος

  Πρόταση χορηγίας για την έρευνα και την έκδοση ιστορικού λευκώματος του πρώτου Διευθυντή του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης κ. Καζαντζή Αλέξανδρου

  Εντός του 2019
  Περισσότερα
 • Ανάδοχος μουσικού οργάνου

  Ανάδοχος μουσικού οργάνου

  Πρόταση συντήρησης μουσικού οργάνου από 10 euro το μήνα.
  Περισσότερα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι


 on line Κατάλογος Βιβλιοθηκών ΑΠΘ      Bιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Μακεδονίας      Σύλλογος Γονέων του ΚΩΘ      Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος      Συλ. Κατ. Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών