Νέα & Εκδηλώσεις

15/5/2017 MADGE TELIKI Μέρες πιάνου στο Κ.Ω.Θ.!!! Με τον διεθνούς φήμης πιανίστα Geoffrey Madge
MADGE TELIKI long

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Μέρες πιάνου στο Κ.Ω.Θ.!!!

Με επίσημο προσκεκλημένο τον διεθνούς φήμης πιανίστα
και παιδαγωγό Geoffrey Madge

Οι μέρες πιάνου ξεκινούν με δύο συναυλίες των σπουδαστών του τμήματος πιάνου του Κ.Ω.Θ. στις 8 και 11 Μαΐου /ώρα 20.00, με έργα του 20ου και 21ουαιώνα. Οι συναυλίες διοργανώνονται με τη στήριξη και διδασκαλία των καθηγητών της σχολής πιάνου του Ωδείου, με στόχο την εκπαιδευτική και καλλιτεχνική διεύρυνση του πιανιστικού ρεπερτορίου, ενώ παράλληλα προβάλλονται και έργα συνθετών που δημιούργησαν τα θεμέλια αυτής της εξέλιξης στο σύγχρονο ρεπερτόριο του πιάνου.

Ο διεθνούς φήμης Αυστραλός πιανίστας Geoffrey Madge,διακεκριμένος Καθηγητής στο Βασιλικό Ωδείο της Χάγης, πλαισιώνει με ένα τριήμερο σεμινάριό του στις 12, 13 και 14 Μαΐου, τις συναυλίες αυτές.

Οι μέρες πιάνου κορυφώνονται με το ρεσιτάλ του εξαιρετικού σολίστα, που θα ερμηνεύσει έργαBach,Busoni, Schubert, Schumann, Verheul και Madge τη Δευτέρα 15 Μαΐου/ ώρα 21.00

Ο Geoffrey Madge γεννήθηκε στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας. Ξεκίνησε μαθήματα πιάνου στην ηλικία των εννέα ετών, συνέχισε σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας με τους Lance Dossor και Clemens Leski. Το 1963 κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Διαγωνισμό της Αυστραλιανής Ραδιοφωνίας με το δεύτερο κοντσέρτο για πιάνο του Brahms.
Μετά από αυτό μετακόμισε στην Ολλανδία όπου διορίστηκε Καθηγητής Πιάνου στο Βασιλικό Ωδείο της Χάγης.
Το ρεπερτόριο των συναυλιών του καλύπτει ένα ευρύ φάσμα έργων, περιλαμβάνοντας τις πιο σημαντικές συνθέσεις, από τη μπαρόκ μέχρι και την σύγχρονη εποχή. Κέρδισε ιδιαίτερα την προσοχή του κοινού, ως ο εκτελεστής «άδικα παραμελημένων» έργων.
Η ερμηνεία του για το ογκώδες 4ώρο έργο Clavicembalisticum του Kaikhosru Sorabji έκανε την εφημερίδα Le Monde να αποφανθεί πως «είχε κατακτήσει την κορφή των Ιμαλαΐων», ενώ η εφημερίδα Chicago Tribune καλωσόρισε την ανθολογία του των 6 CD με έργα για πιάνο του Busoni με την υπέροχη παρατήρηση πως «Ο Madge βγάζει στην ηχογράφησή του μια διαβολική ιδιοφυΐα». Πολλές από τις ηχογραφήσεις του Madge κέρδισαν σημαντικά βραβεία, δύο φορές το βραβείο Dutch Edison, το Βελγικό βραβείο Caecilia , το Γαλλικό Βραβείο του Προέδρου της Δημοκρατίας και το Γερμανικό Schallplattenpreis.
Ανάμεσα σε άλλα σημαντικά έργα, παρουσιάζει τακτικά έργα του Bach, όπως τις παραλλαγές Goldberg και το καλά συγκερασμένο κλειδοκύμβαλο, όπως επίσης τις Παραλλαγές Diabelli του Beethoven.
Στα μέσα της δεκαετίας του 70 έκανε την πρώτη του ολοκληρωμένη παρουσίαση των 32 έργων για πιάνο του Νίκου Σκαλκώτα.
Στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο του είναι λάτρης του βιβλίου και δίνει συναυλίες μουσικής δωματίου. Έχει δώσει σεμινάρια στη σχολή Menuhin και σε πολλές χώρες, συχνά στη Ρωσία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ.
Στην Πολωνία του απονεμήθηκε το Πολωνικό Αργυρό Μετάλλιο για τις υπηρεσίες του στη μουσική.

Αίθουσα Εκδηλώσεων Κ.Ω.Θ. Μελίνα Μερκούρη
Φράγκων 15

 

  
copyright ©2015 - Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης - All Rights Reserved