10/4/2023 Συναυλία με έργα για βιολί και πιάνο με τους Ε. Παπαδημήτρη και Merita Rexha την Μ. Δευτέρα 10/4 στο Κ.Ω.Θ. στις 21:00.   

21 06 2020

 

                                                                          

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δύο καταξιωμένοι καλλιτέχνες εμφανίζονται στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης την Μεγ. Δευτέρα 10 Απριλίου στις 9 το βράδυ. Πρόκειται για τον βιολονίστα Ευάγγελο Παπαδημήτρη, πρώην μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και την πιανίστρια Merita Rexha, Αναπληρώτρια Κοσμήτορα στο Αλβανικό Πανεπιστήμιο Τεχνών. Μετά την επιτυχημένη πρεμιέρα της σύμπραξής τους στο διεθνές Φεστιβάλ Pianodrom 2021 των Τιράνων, έρχονται στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης για να παρουσιάσουν ένα μοναδικό και πλούσιο πρόγραμμα με γνωστά έργα του ρεπερτορίου και έργα σημαντικών Αλβανών συνθετών.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής:

  • Debussy – Clair de Lune για βιολί και πιάνο
  • L.V. Beethoven – Σονάτα έργο 12 αρ. 1 σε ρε μείζονα για βιολί και πιάνο
  • C. Zadeja – Humoreska, για πιάνο σόλο
  • T. Harapi – Rοmanca, για πιάνο σόλο
  • L. Disdari – “Peisazh και χορός” για πιάνο σόλο
  • E. Grieg – Σονάτα έργο 45 αρ. 3 σε ντο ελάσσονα για βιολί και πιάνο
  • E. Ysaye – Mazurka αρ. 2 σε λα ελάσσονα για βιολί και πιάνο

Ο βιολονίστας Ευάγγελος Παπαδημήτρης μεγάλωσε σε μουσικό περιβάλλον. Σπούδασε στα Τίρανα, αρχικά στη Σχολή Καλών Τεχνών και κατόπιν στην Ανώτατη Ακαδημία Τεχνών. Αφού αποφοίτησε με τον τίτλο «Violonist» συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Ιταλία, πρώτα στο Ωδείο «Giuseppe Verdi» του Τορίνο και κατόπιν στην Ακαδημία της Μπιέλα, με τους καθηγητές B. Landi και C. Romano.

Ξεκίνησε τη σολιστική δραστηριότητά του σε ηλικία 16 ετών κι έναν χρόνο αργότερα κλήθηκε από την Αλβανική Ραδιοφωνία & Τηλεόραση για να ηχογραφήσει έργα σύγχρονων συνθετών. Από τότε συμπράττει συχνά με ορχήστρες της Ελλάδας και του εξωτερικού κι εμφανίζεται τακτικά σε ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου, με έργα που καλύπτουν το ρεπερτόριο από το Μπαρόκ μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα.

Από το 1981 ως το 1992 υπήρξε διευθυντής τού Τμήματος Βιολιού στην Ανώτατη Ακαδημία Τεχνών των Τιράνων. Το 1988, σε αναγνώριση της εκπαιδευτικής προσφοράς του, το Αλβανικό Υπουργείο Πολιτισμού του απένειμε το Μετάλλιο του «Διακεκριμένου Καθηγητή». Το 1992 ήρθε στην Ελλάδα για να εργαστεί ως καθηγητής βιολιού στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης και τα επόμενα τρία χρόνια υπήρξε επίσης εξάρχων της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Από το 1993 έως τη συνταξιοδότησή του έπαιζε στα πρώτα βιολιά της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ).

Έχει δώσει σεμινάρια σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, ενώ πολλοί μαθητές του έχουν διακριθεί σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς. Το 1995 και το 1996 προσκλήθηκε να αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα στο Διεθνές Συνέδριο Βιολιού «Rodolfo Lipizer» (Γκορίτσια, Ιταλία), όπου παρουσίασε την έρευνά του σε θέματα παιδαγωγικής και ανάλυσης, ενώ το 2011 ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής στον 30ο Διεθνή Διαγωνισμό Βιολιού «Premio Rodolfo Lipizer».

Τον Ιούλιο του 2014 δίδαξε στην 3η Διεθνή Θερινή Μουσική Ακαδημία της Καβάλας, ενώ το φθινόπωρο του ίδιου έτους έδωσε master class στο Καλλιτεχνικό Λύκειο των Τιράνων και συνέπραξε ως σολίστ με την Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας των Τιράνων με το Κοντσέρτο έργο 26 του Bruch και το ‘Navara’ του Sarasate μαζί με τον γιο του, Έργη Παπαδημήτρη. To 2015 πραγματοποίησε ένα ρεσιτάλ με την ονομασία ‘Καπρίτσια’ με τον πιανίστα Igor Petrin, όπου ερμήνευσε καπρίτσια από συνθέτες διαφόρων εποχών, όπως P. Locatelli, F. Fiorillo, N. Paganini και J. Papadhimitri.

Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με την ΚΟΘ συνολικά έξι φορές, σε κοντσέρτα των Stravinsky, Szymanowski, Wieniawski, Piazzolla, στο Gran Duo Concertante για Βιολί και Κοντραμπάσο του Bottesini και τον Ιανουάριο του 2018 στο κοντσέρτο του Μότσαρτ για βιολί αρ. 1 σε σι ύφεση μείζονα, K.207. Τον Ιούνιο του 2018, ερμήνευσε με τον πιανίστα Χαράλαμπο Αγγελόπουλο τις τρεις σονάτες για βιολί και πιάνο του Grieg στα “Κυριακάτικα Πρωινά” στην αίθουσα συναυλιών Κ.Ο.Θ.

Το καλοκαίρι του 2019 συμμετείχε στο άνοιγμα του διεθνούς φεστιβάλ ‘Mik Festival’ που έλαβε χώρα στην Κορυτσά , όπου προς τιμήν της μητέρας του Sofia Zengo Papadhimitri και της αδερφής της Androniki Zengo Antoniou ερμήνευσε με όλα τα μουσικά μέλη της οικογένειας Παπαδημήτρη έργα διαφόρων εποχών, καθώς εκείνο το έτος δόθηκε ο τίτλος ‘Τιμώμενος Πολίτης’ στις δύο αδελφές ζωγράφους.

Το ίδιο έτος πραγματοποίησε διάφορα ρεσιτάλ όπου ερμήνευσε διάφορα κομμάτια των Wieniawski, Ysaÿe και Kreisler. Οι πιο πρόσφατες εμφανίσεις του χρονολογούνται τον Οκτώβριο του 2021, μαζί με τον Έργη και τη Βιόλα Παπαδημήτρη σε έργα του Piazzolla για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, στην Αίθουσα Θεάτρου στη Κορυτσά. Ενώ τον Νοέμβριο του 2021, μετά από πρόσκληση, συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ ‘Pianodrom 2021’, όπου ερμήνευσε έργα των Kreisler, Peci, Ysaÿe και Wieniawski.

Το πρώτο του σόλο CD, με έργα Χρήστου Σαμαρά, Σίμου Παπάνα και Γιάννη Παπαδημήτρη, κυκλοφόρησε στα τέλη του 2011 από την IRIDA Classical.

Η πιανίστρια Merita Rexha Tërshana είναι ευρέως αναγνωρισμένη από κριτικούς και κοινό ως μία από τους κορυφαίους και πιο δραστήριους καλλιτέχνες της Αλβανίας. Διατηρεί μία μακρά καριέρα, στη διάρκεια της οποίας έχει λάβει εθνικές διακρίσεις, όπως “Performer of the Year” στο Αλβανικό Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής (1996), “Performer of the Year” στις Kult Awards (2010, 2016), όντως υποψήφια επί 6 συναπτά έτη.

Γεννημένη στα Τίρανα, ξεκίνησε μαθήματα σε ηλικία 6 ετών στο Σχολείο “Kongresi Përmetit” και συνέχισε στο Καλλιτεχνικό Λύκειο “Jordan Misja” με την Nadjezhda Porodini. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Τεχνών των Τιράνων, όπου φοίτησε με την Margarita Kristidhi. Ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία με τους Paul Badura-Skoda και Till Engel. Από το 1994 εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Τεχνών των Τιράνων.


Ως σολίστ έχει παίξει με τις ορχήστρες της Αλβανικής Ραδιοτηλεόρασης, του Πανεπιστημίου Τεχνών των Τιράνων, του Θεάτρου Όπερας και Μπαλέτου, “Philarmonia” των Τιράνων και “Philharmonia” του Κοσόβου, υπό τη διεύθυνση γνωστών Αλβανών και αλλοδαπών μαέστρων, όπως οι Β. Llapaj, A. Zielinski, A. Lepuri, J. Barbullushi, L. Quadrini, N. Marin και D. Savic. Διαθέτει ευρύ ρεπερτόριο από το Μπαρόκ έως τη σύγχρονη εποχή, κι έχει προσκληθεί σε διάσημα φεστιβάλ μουσικής δωματίου στην Αλβανία και στην Ευρώπη: Schleswig-Holstein (Γερμανία), Bregenz (Αυστρία) Grosseto (Ιταλία), Remusika και KamerFest (Κόσοβο), Ohrid Summer Fest (Βόρεια Μακεδονία), Pianodrom και International Festival of Chamber Music (Αλβανία) κ.ά. Έχει εμφανιστεί επίσης σε Δανία, Ελβετία, Ιταλία, Ελλάδα και Ιαπωνία.


Το 2009 ηχογράφησε ένα CD με έργα του Schumman works και 2 CD με έργα Αλβανών συνθετών. Είναι Καθηγήτρια Πιάνου στο Πανεπιστήμιο Τεχνών των Τιράνων, Αναπληρώτρια Κοσμήτορας του Τμήματος Μουσικής και Πρόεδρος του Τομέα Πιάνου.

Χορηγικά Προγράμματα
  • Εκπαιδευτικά προγράμματα Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης

    Πρόταση χορηγίας,
    Εκπαιδευτικά προγράμματα
    Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης

    Νοέμβριος 2018 – Μάιος 2019
    Περισσότερα
  • Τα μαθήματα αλλιώς

    Πρόταση χορηγίας για την υποστήριξη του εκπαιδευτικού-καλλιτεχνικού, επιμορφωτικού forum
    «Τα μαθήματα αλλιώς»

    30 Μαρτίου – Απριλίου 2019
    Περισσότερα
  • Πρόταση χορηγίας για την οργάνωση συναυλίας της ορχήστρας εφήβων του Κ.Ω.Θ με έργα γραμμένα ειδικά για την ανωτέρω ορχήστρα.

    Πρόταση χορηγίας για την οργάνωση συναυλίας της ορχήστρας εφήβων του Κ.Ω.Θ με έργα γραμμένα ειδικά για την ανωτέρω ορχήστρα

    Μάιος 2019
    Περισσότερα
  • Το Άρωμα της Μουσικής - Ανοιχτή πόρτα στους νέους

    Πρόταση χορηγίας για διοργάνωση συναυλίας για την παρουσίαση & ανάδειξη νέων σπουδαστών που διακρίνονται στους διαγωνισμούς του Κ.Ω.Θ.
    Το Άρωμα της Μουσικής - Ανοιχτή πόρτα στους νέους

    Χειμώνας 2018-2019
    Περισσότερα
  • ορχήστρα δωματίου Contra Tempo

    Πρόταση χορηγίας για την υποστήριξη της ορχήστρας δωματίου "Contra Tempo"

    Μάιος 2019
    Περισσότερα
  • παράσταση Opera Buffa

    Πρόταση χορηγίας, για την παράσταση "Opera Buffa" - Υποστήριξη νέων καλλιτεχνών

    Δεκέμβριος –Μάιος 2019
    Περισσότερα
  • Αριστοφανική κωμωδία Όρνιθες

    Πρόταση χορηγίας της Αριστοφανικής κωμωδίας «Όρνιθες» διασκευασμένη σε παραμύθι με μουσική υποστήριξη και χορό

    Μάρτιος και Μάιος 2019
    Περισσότερα
  • δημιουργία βιβλίου και εκπαιδευτικού cd/dvd

    Πρόταση χορηγίας για τη δημιουργία βιβλίου και εκπαιδευτικού cd/dvd με πρωτότυπα μουσικά έργα γραμμένα για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας

    Εντός του 2019
    Περισσότερα
  • κατασκευή επιτραπέζιου εκπαιδευτικού παιχνιδιού

    Πρόταση χορηγίας για την κατασκευή επιτραπέζιου εκπαιδευτικού παιχνιδιού με τίτλο «Η μουσική και ο κόσμος της»

    Εντός του 2019
    Περισσότερα
  • έκδοση ιστορικού λευκώματος

    Πρόταση χορηγίας για την έρευνα και την έκδοση ιστορικού λευκώματος του πρώτου Διευθυντή του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης κ. Καζαντζή Αλέξανδρου

    Εντός του 2019
    Περισσότερα
  • Ανάδοχος μουσικού οργάνου

    Ανάδοχος μουσικού οργάνου

    Πρόταση συντήρησης μουσικού οργάνου από 10 euro το μήνα.
    Περισσότερα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι


 on line Κατάλογος Βιβλιοθηκών ΑΠΘ      Bιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Μακεδονίας      Σύλλογος Γονέων του ΚΩΘ      Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος      Συλ. Κατ. Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών